Λιπαντικά
Μπαταρίες
Ανταλλακτικά
Ηλεκτρολογικό Υλικό
Φανοποιεία
Χημικά
Αξεσουάρ
Προϊόντα
Sep 28, 2017

Εύκολα σημάδια ώστε να μπορώ να αναγνωρίσω πότε η μπαταρία μου χρειάζεται αντικατάσταση.

Πολλοί πελάτες όταν έρχονται στο μαγαζί μας ρωτούν συνήθως «ποία είναι η καλύτερη μπαταρία που μπορώ να επιλέξω για το αυτοκίνητο μου». Για να ξεκινήσουμε από την αρχή… Η μπαταρία στην ουσία είναι η καρδιά του αυτοκινήτου σας. Χωρίς την μπαταρία άλλωστε θα έχετε παρατηρήσει πως το αυτοκίνητό σας δεν ξεκινάει. Κατά μέσο όριο μια μπαταρία μπορεί να κρατήσει από 3 έως 5 χρόνια. Κάποιοι παράγοντες όμως όπως η οδικές μας συνήθειες και οι ακραίες καιρικές συνθήκες (πολύ ζέστη ή πολύ κρύο) μπορούν να ελαττώσουν την διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας. Η μπαταρία είναι υπεύθυνη στο να αποθηκεύσει και να δώσει την απαραίτητη ενέργεια σε όλα τα ηλεκτρικά μέρη του αυτοκινήτου σας. Ειδικά όταν πρόκειται για τα σημερινά αμάξια τα οποία είναι εξοπλισμένα με μεγάλο αριθμό ηλεκτρικών εξαρτημάτων εντός και εκτός του χώρου της μηχανής τότε οι ευθύνες της αυξάνονται κατά πολύ περισσότερο από ένα αμάξι παλαιότερης τεχνολογίας. Στην ουσία αυτό που κάνει η μπαταρία σας είναι να μετατρέπει την χημική ενέργεια μέσω μια αυθόρμητης οξειδοαναγωγής αντίδρασης σε ηλεκτρική.

Πότε όμως μπορώ να καταλάβω πως η μπαταρία μου χρειάζεται αντικατάσταση;; Οι περιπτώσεις στις οποίες μπορούμε να καταλάβουμε πως η μπαταρία μας χρειάζεται αντικατάσταση είναι κυρίως οι εξής:

Αργό ξεκίνημα του κινητήρα

Όταν προσπαθούμε να θέσουμε σε λειτουργία το μηχανοκίνητο μας και παρατηρούμε πως ο χρόνος που χρειάζεται για να πάρει μπροστά είναι μεγαλύτερος από τον συνηθισμένο.

H ένδειξη στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου με το σήμα check engine

Όταν συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο με την λειτουργία της μηχανής του μηχανοκίνητου μας τότε εμφανίζεται η ένδειξη check engine. Η συγκεκριμένη ένδειξη μπορεί να εμφανιστεί και όταν χρειάζεται αντικατάσταση η μπαταρία.

Χαμηλό επίπεδο υγρών μπαταρίας

Οι μπαταρίες συνήθως έχουν ένα εξάρτημα το οποίο ονομάζουμε και αλλιώς «ματάκι» το οποίο μας επιτρέπει να ελέγξουμε την στάθμη του υγρού της μπαταρίας(στις μπαταρίες ανοιχτού τύπου δηλαδή με καπάκια στο πάνω μέρος του κουτιού μπορούμε να το ελέγξουμε αφαιρώντας τα καπάκια). Αν η στάθμη των υγρών της μπαταρίας είναι κάτω από την κορυφή από της πλάκες που βρίσκονται στο εσωτερικό της μπαταρίας τότε αυτό σημαίνει πως πρέπει να ελέγξουμε την λειτουργία της μπαταρίας και του ηλεκτρικού συστήματος γενικότερα. Κατά μεγάλο ποσοστό η χαμηλή στάθμη των υγρών οφείλεται στην υπερφόρτωση της μπαταρίας από την γεννήτρια(δυναμό).

Φούσκωμα του κουτιού της μπαταρίας

Αν έχετε παρατηρήσει ένα ασυνήθιστο φούσκωμα στο κουτί της μπαταρίας τότε κάτι σίγουρα δεν πηγαίνει καλά. Αυτό συνήθως οφείλεται από την ζέστη που αναπτύσσετε στο εσωτερικό της μπαταρίας.

Παράξενη μυρωδιά

Αν παρατηρήσετε κάποια παράξενη μυρωδιά σαν χαλασμένου αυγού από τον χώρο του κινητήρα αυτό σημαίνει πως η μπαταρία έχει «διαρροή

ενέργειας». Η διαρροή προκαλεί την διάβρωση γύρω από τους πόλους της μπαταρίας σχηματίζοντας μια παράξενη κολλώδης πούδρα. Η ουσία αυτή θα ήταν καλό να αφαιρεθεί αλλιώς ο κινητήρας σας υπάρχει πιθανότητα να μην ξεκινήσει.

3-5 χρόνια από την ημέρα της τοποθέτησης χαρακτηρίζουν την μπαταρία σας ως παλαιά

Η μπαταρία σας μπορεί να αντέξει περισσότερο από 3 χρόνια όμως μετά το διάστημα των τριών ετών θα πρέπει να την ελέγχουμε συχνότερα. Ο τρόπος που οδηγούμε, οι καιρικές συνθήκες μπορούν να μειώσουν δραστικά την διάρκεια ζωή της μπαταρίας σας.

Share

Σχετικά Άρθρα